fackliganyheter.nu

Bokfusion oroar butiksanställda

15 maj 2012 Butiksanställda ska inte påverkas nämnvärt när Bokia och Akademibokhandeln slås ihop, hävdar ledningen.
– Man undrar om det finns plats för båda i mindre städer, säger Emma Olsson Linghult på Bokia i Umeå.

Stäng

Ditt meddelande är skickat!

Något gick fel när tipset skulle skickas.

Var vänlig fyll i alla fält

Skicka

*) Obligatorisk

Akademibokahandeln och Bokia har tecknat en avsiktsförklaring om att slå ihop verksamheterna. Om allt går som planerat och Konkurrensverket säger ja kommer den nya bokjätten att bildas någon gång i höst. Orsaken till samgåendet är de svåra lönsamhetsproblem som båda kedjorna brottas med sedan flera år.
– Genom att gå samman hoppas vi bli starkare och lönsammare. Vi kan bli effektivare när det gäller logistik, marknadsföring och administration, säger KF Medias vd Maria Hamrefors.

För de anställda i den nya bokjättens 135 butiker blir skillnaderna inte så stora, uppger hon.
– Besparingarna ska främst ske på annat än butikerna, säger Maria Hamrefors och pekar på att Bokia är starkast i västra och södra Sverige samt på mindre orter, medan Akademibokhandeln dominerar i Mälardalen och universitetstäderna.

Emma Olsson Linghult, Handels klubbordförande på Bokia Åkerbloms i Umeå, är fundersam.
– Vi har nästan inte fått veta något än. När båda kedjorna går dåligt är det kanske bra att minska konkurrensen mellan dem. Men man undrar om det finns plats för båda i en stad som Umeå.

Bokia i Umeå nästan halverade butiksytan förra året. En anställd fick sluta och de flesta andra fick gå ner från heltid till 75 procent. En liknande utveckling har många butiker inom Akademibokhandeln genomgått. Emma Olsson Linghult är tveksam till hur det ska gå att gifta ihop Akademibokhandelns centralstyrda koncept med Bokiahandlarnas mer lokala anpassning.
– Kundernas efterfrågan är annorlunda hos oss jämfört med i Stockholm. Vi säljer färre almanackor med kungafamiljen och fler fantasyserier.

Uppdaterad 16 maj 2012

  • JZ, 2012-05-15 11:35

    335 miljoner är Bokia Butiks ABs omsättning dock. Bokiakedjan, med alla 69 butiker, omsatte ca 730 miljoner 2011.