När Menigo stängde fyra lager 2008 och satsade på ett centrallager i Strängnäs sades 130 personer upp. I stället för att omplacera personal ville företaget först bara ta in bemanningsföretag. Facket ilsknade till och stämde Menigo i Arbetsdomstolen för brott mot lagen om anställningsskydd. Då gav företaget med sig.

Men långt ifrån alla följde med till det nya lagret och hösten 2009 var två tredjedelar av personalen inhyrd. I dag är 75 procent fast anställda och 25 procent av lagerpersonalen kommer från bemanningsföretag.
– Det har hänt en hel del, säger Jonathan Forsgren som är ordförande i Handels fackklubb på lagret.

Han axlade ansvaret som ordförande när fackklubben drog i gång för ett par år sedan. Sedan dess har utvecklingen gått åt rätt håll. Men vägen har kantats av problem.

Sommaren 2011 fick flera inhyrda nog efter att ha känt sig pressade att arbeta övertid. Kunde man inte jobba över tillräckligt mycket tog Menigo in annan personal, vittnade flera om. Den omsättning som uppstod bland de inhyrda ska nu ha stannat av.
– Nu har det varit bra, vi har inte så stor ruljangs nu. Bemanningspersonal de tycker är riktigt bra anställer de också, säger Jonathan Forsgren.

Han berättar att problemet med för många övertidstimmar också förde med sig bra saker. Ett gym till de anställda till exempel.
– Hade vi inte haft så mycket övertid kanske vi inte hade fått det, säger Jonathan Forsgren.

Nu belönas de anställda med mat och fika när det är mycket övertid. Men saker kan fortfarande förbättras, som att det skulle kunna läggas bättre scheman. Jonathan Forsgren är positiv inför framtiden.
– Det har blivit bättre faktiskt. De har ett bra samarbete med oss i klubben. Det är ingen idé att bli ovänner, de känner värdet av oss också.