– Folk har gråtit och varit förtvivlade. Vi har kommit med massa motförslag. Men det är nej, säger klubbordförande Anette Röör.

Enligt Coop sägs alla 65 anställda sägs upp. De får söka nya tjänster. Den stora majoriteten av dessa tjänster kommer att vara på 25 timmar i veckan. 7 av 26 heltidstjänster kommer att finnas kvar.

Men enligt facket handlar det om 10 personer som kommer att få behålla sina tider. Resten av de anställda ska jobba deltid på 25 timmar i veckan. Det betyder att 44 butiksanställda tvingas ner i tid.

Facket i förhandlingar med företaget kommit med motförslag, enligt Anette Röör, som är klubbordförande på stormarknaden.

– Vi har gett alternativa schemaläggningar som skulle spara pengar. Men det har inte gått. Coop vill ha flexibilitet. Nu pratar de inte om huvuden längre utan om händer och fötter så det är ju något nytt, säger hon.

Louise Stephan, pressansvarig på Coop, säger att hon inte kan kommentera förhandlingarna i detalj.
– Vi måste öka försäljningen och dra ner på kostnaderna. Ett steg är att se över personalsituationen. Vi behöver en flexiblare bemanning. Kundtrycket i butiken ser olika ut under dagen. Vi har all förståelse för att detta innebär en svårighet för personalen, men om vi inte omorganiserar kanske vi inte har några jobb att erbjuda över huvud taget, säger hon.

Förhandlingarna avslutades i oenighet i fredags. Enligt Handels ombudsman i Uppsala Eva Gynning förs nu diskussioner om att eventuellt stämma Coop i Arbetsdomstolen. Det är Handels centrala ledning som fattar ett sådant beslut. Handels har också fått indikationer på att det som nu händer i Boländerna kommer att ske på flera Coop-butiker i landet.

Louise Stephan bekräftar att förändringar sker även i övriga landet. Men kan inte säga mer.

Anette Röör har jobbat heltid, mer än 33 timmar, och kan därför stämpla upp med a-kassa en tid.
– Men det är inte många av oss som kan det. Många är inte med i a-kassan, säger hon.

Fackklubben har begärt att få se de anställdas scheman innan de måste tacka ja till den nya tjänsten. Det för att se om schemat går att kombinera med ytterligare ett jobb.
– Ingen klarar sig på 25 timmar, säger Anette Röör.

Bakgrund

Har hänt tidigare
Det som nu sker på Coop liknar omorganiseringar som skett på bland annat Kicks och Polarn O. Pyret, om än i större skala denna gång. Se länkarna nedan.

Om du sägs upp och erbjuds färre timmar tänk på att...

▶ påtala att du vill ha fler timmar och lämna in det skriftligen.
▶ påminna om att det i de nya avtalet står att "parternas ambition är att öka antalet heltidstjänster inom branschen".
▶ ställer din arbetsgivare dig inför valet att gå ner i tid eller att bli uppsagd på grund av arbetsbrist: Acceptera den nya tjänsten under protest och hävda uppsägningstid. Då har arbetsgivaren en skyldighet att utreda om det finns omplaceringsmöjligheter. Omplaceringen kan  sträcka sig så långt att arbetsgivaren ska undersöka om det kan ordnas en ny anställning någonstans inom företaget. Gör inte arbetsgivaren detta kan uppsägningen (av timmarna) sakna skälig grund.

Fakta

Gäller från 1 april
De anställda är uppsagda från och med 1 april. Då blir de som tackat ja återanställda på 25 timmar i veckan. Runt 20 personer är idag heltidsanställda.