– Det är inte helt förvånade, vi har inte fått varuleveranser på ett tag så vi visste att det var något som inte stämde. Men man blir ändå chockad och det är jättetråkigt. Vi är ett roligt gäng här och det är ett bra företag, säger en anställd i en av butikerna.

De anställda där fick reda på att bolagets styrelse lämnat in en konkursansökan i måndags. De har inte blivit uppsagda än och ska fortsätta hålla butiken öppen. Mycket mer än så vet de inte.

– Jag hoppas verkligen att vi kan bli uppköpta. Jag tror ändå på konceptet, säger den anställda.

Advokaten Gustaf Pontén på Advokatgruppen Mellansverige är konkursförvaltare.

– Bolaget har haft likviditetsbekymmer en längre tid. Det betyder att de haft ont om pengar på banken och haft svårt att klara hyror och leverantörsfakturor, säger han.

Han bekräftar att ingen är uppsagd än men att han snart kommer att behöva ta det beslutet. De 260 anställda får redan nu lön från den statliga lönegarantin, som gäller vid konkurser.

– Jag letar efter köpare och det finns intressenter. Vid en försäljning kan anställda ha återanställningsrätt, säger Gustaf Pontén.

TIPS VID KONKURS

Du är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller är arbetsbefriad.

Lönen ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier.

Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen vanligtvis kommer. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas. Det finns ett tak i lönegarantin.

Om du blir uppsagd kan lönegarantin också täcka din uppsägningstid, enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.

Källor: Handels, Länsstyrelsen, Kronofogden.