Annette Nilsson på Coop Forum i Landskrona trodde först att det hela var ett skämt. För att få reda på hur många påsar de verkligen öppnar har hon gjort mätningar vid sex tillfällen.
– Vi ville få en bild av hur mycket det belastar framförallt händer och axlar. Mätningarna gjordes när det var normalflöde, ibland blir det ju fler än 25 påsar.

Hajrija Gigovic i kassan tycker att det är okej när det handlar om enstaka påsar, men under storhandlardagar tar det tid, blir kö och känns i händerna.
– Plastpåsarna är klibbiga och sitter ihop, ibland får jag blöta fingret och det ser inte alls roligt ut. Vissa äldre är tacksamma för hjälpen, men många blir irriterade och öppnar själva.

Från centralt håll finns inga planer på ändring.
– Vi har inte fått några signaler om problem. För oss handlar detta om att överraska kunderna, behandla dem som gäster. Får du värk av att öppna påsar ska du gå till din chef och kanske få andra arbetsuppgifter, säger Anders Wennerberg, regiondirektör på Coop.
– När jag själv handlar blir jag sur om de inte öppnar påsen.

Han tipsar om att sätta en gummitott på tummen för att lättare kunna öppna påsarna.

Fakta

Mätningar på fler butiker 


Handels ombudsman
i Helsingborg har tagit initiativ till mätningar på fler Coopbutiker än Landskrona. När resultaten sammanställts är tanken att vända sig till Arbetsmiljöverket.

Påsöppningen ingår i en större servicesatsning inom Coop i hela landet. Personalen ska bland annat också kolla äggkartongerna att alla ägg är hela.